Футбол

 

1. „Първи голмайстор“ – залогът се отнася до определен играч, който е вкарал първия гол или по време на определен период от състезанието (напр. „Първи гол в мача“ или „Първи гол във второто полувреме“), или е първият голмайстор за своя отбор (напр. „Първи голмайстор – отбор X“). Залозите ще бъдат върнати за играчи, които не участват в мача или влизат на терена, след като голът, за който се отнася залогът, е отбелязан. Автоголовете не се вземат предвид при уреждането на тази оферта. Ако голът, за който се отнася залогът, се отчете като автогол, следващият играч, който вкара гол, който не е автогол и отговаря на параметрите на офертата за залог, ще се счита за печеливш резултат. В случай че не бъдат отбелязани голове (или няма други голове, според случая), които не са автоголове, и се изпълнят останалите параметри на офертата за залог, всички залози ще се считат за губещи.

2. „Последен голмайстор“ – залогът се отнася до конкретен играч, който е голмайсторът на последния гол или по време на определен период на състезанието (напр. „Последен гол в мача“ или „Последен гол в 1-во полувреме“), или е последен голмайстор за своя отбор (напр. „Последен голмайстор“ – отбор Х“). Залозите ще бъдат връщани само за играчи, които изобщо не са участвали в мача. Във всички останали случаи залозите остават валидни, независимо от времето на включване/замяна на играча. Автоголовете не се вземат предвид при уреждането на тази оферта. Ако голът, за който се отнася залогът, се отчете като автогол, предходният играч, който е вкарал гол, който не е автогол и отговаря на параметрите на офертата, ще се счита за печеливш резултат. В случай че не бъдат отбелязани голове (или няма предходни голове, според случая), които не са автоголове, и се изпълнят останалите параметри на офертата за залог, всички залози ще се считат за губещи.

3. „Скуоркаст“ (Прогноза за резултат) и „Мачкаст“ (Прогноза за мач) са оферти за залози, където е възможно да се залага едновременно на конкретно събитие (напр. „Първи голмайстор“), комбинирано с друго или свързано събитие (напр. „Точен резултат в мача“ или резултат от мача). Ако залогът се отнася до първи или последен голмайстор, се прилагат сроковете и условията, посочени в и , където е приложимо. Залозите ще бъдат връщани за играчи, които изобщо не са участвали в мача. Във всички останали случаи залозите остават валидни, независимо от времето на включване/замяна на играча. Автоголовете не се вземат предвид при уреждането на тази оферта.

4. Освен ако не е посочено или не е обозначено друго във връзка с офертата за залог, всички залози, поставени преди началото на мача, които се отнасят до оферти даден играч да отбележи един или повече голове, изискват избраният играч да започне срещата като Титуляр, за да бъдат валидни. Подобен вид залози, поставени след започване на срещата, ще бъдат невалидни ако посоченият играч не вземе участие по-нататък в срещата, след като залогът е вече приет. Автоголовете няма да се считат за голове, отбелязани от определен играч.

5. За всички залози, свързани с жълти/червени картони, точки за картони и т.н., само картоните, показани на играчите, които в съответния момент са на терена, са валидни при уреждане на залозите. Картони, дисциплинарни действия, отстранявания, наложени на друго лице, което в момента на санкцията не е или не трябва да играе активно на терена, както и дисциплинарни мерки, предприети след официалното приключване на мача, не се вземат предвид.

6. Освен ако не е посочено или не е обозначено друго във връзка с офертата за залог, всички дисциплинарни залози, поставени преди началото на мача, които се отнасят до индивидуално представяне (напр. жълт картон, червен картон, брой нарушения), изискват избраният играч да започне срещата като титуляр, за да бъдат валидни. Подобен тип залози, поставени след започване на срещата, ще бъдат невалидни ако посоченият играч не вземе участие по-нататък в срещата, след като залогът вече е приет.

7. „Точки за картони“ се изчисляват съгласно следните правила: жълт картон = 10 точки, червен картон = 25 точки. Максималният брой точки за един играч е 35.

8. Оферти, отнасящи се до индивидуални представяния на играчи в една среща (напр. Брой голове, отбелязани от Играч X) или противопоставяне на представянията на 2-ма играчи в течението на среща (напр. Играч X или Играч Y ще отбележи повече голове), изискват изброените играчи да започнат като титуляри, за да бъдат валидни залозите.

9. Оферти, отнасящи се до индивидуални представяния на играчи (напр. Брой голове, отбелязани от Играч X на Световното първенство) или противопоставяне на представянето на 2-ма играчи в конкретен период/турнир/сезон (напр. Играч X или Играч Y ще отбележи повече голове в лигата), изискват изброените играчи да участват в поне една среща, приложима за офертата, след приемането на залога, за да бъдат валидни залозите. Ще се считат за невалидни залозите, направени след някои новини, които могат потенциално да намалят броя мачове в състезанието, в които даденият играч има право да участва (напр. контузия/трансфер/новини за сделка), тъй като по този начин се променят дори само теоретично коефициентите в полза на някой конкретен изход без да се коригират въпросните коефициенти, за да се отрази текущото състояние на залога.

10. Всички залози, отнасящи се до съставни елементи на турнира (като напр. голове, ъглови удари, картони, наказания и т.н.), ще се уреждат на базата на официалната статистика на управляващата асоциация. Освен ако не е посочено друго, натрупаните суми от тези залози ще включват евентуални продължения (напр. допълнително време), но не и дузпи.

11. Освен ако изрично не е посочено друго, всички залози, отнасящи се до спечелването на брой/селекция от трофеи от даден отбор в един и същ сезон, ще се базират на представянето на въпросния отбор в рамките на следните състезания: местната лига, съответния еквивалент на ФА Къп (Купата на футболната асоциация в Англия) и Купата на Футболната лига (Англия), както и Шампионската лига и Европейската лига. Други трофеи (напр. местна и Суперкупата на Европа, Световно клубно първенство) не се вземат под внимание.

12. „Domestic Double“ (Златен дубъл) трябва да се разглежда като победа на отбора в еквивалент на съответната местна лига и ФА Къп.


13. За целите на уреждането, залозите, отнасящи се до броя на картоните, показани от съдията, ще се смятат, както следва:

• Жълт картон = 1
• Червен картон = 2
• Един жълт и един червен = 3
• Два жълти картона и един червен = 3

Максималният брой картони за един играч е 3. Само картони, показани на играчите, които понастоящем отговарят на условията по C.14.5, ще бъдат взети под внимание.

14. Залозите за това дали даден играч(и) ще успее да отбележи от определени зони на терена (напр. извън „наказателното поле“) ще бъдат уреждани въз основа на позицията на топката към момента на удара от играча, без значение от евентуалните по-нататъшни отклонения, които могат да настъпят в траекторията на топката след първоначалния удар с крак. За по-голяма яснота следва да се разбира, че линиите, очертаващи „наказателното поле“, трябва да се разглеждат като неразделна част от тази зона на терена. Следователно, ако ударът е извършен с топка, носеща се над или докосваща дори частично въпросните линии, ударът няма да се счита за извършен от място извън наказателното поле.

15. Залози за това дали даден играч(и) ще успее(ят) да удари(ят) напречната греда, страничната греда или друга част от рамката, очертаваща вратата, ще бъдат уреждани като постигнато събитие само ако ударът не води пряко до гол, присъден точно след като топката удари част от рамката на вратата. Осчетоводяването на залози относно удари в гредата ще се базират на посоката на атака, тоест само удари в гредата направени на срещуположната врата ще бъдат зачитани. Удари в греда на собствената врата (играч удря гредата на собствената си врата) няма да се зачитат.

16. По време на определени събития 7777.bg може да реши да предложи за залагания по-малък брой участници (напр. „Който и да е невписан играч в отбор X“) или друг участник като представител на целия отбор (напр. „Който и да е играч от отбор X“). И в двата случая за целите на уреждането всички невписани членове на отбора трябва да се считат за стартови (и уреждани като такива), включително резервите, независимо дали участват в мача или не.

17. Залозите за представянето на играчи, започващи мача на скамейката, ще бъдат уреждани като невалидни, ако играчът или е вписан в стартовата XI, или изобщо не вземе участие в мача.

18. На оферти за залог от типа – Следващ Голмайстор, Следващ Играч с Картон, Следваща асистенция и Играч на мача залозите ще бъдат възстановени, ако избраният играч не участва въобще в срещата или няма възможност да изпълни даденото действие. Резултатите за тази оферта ще включват всички резултати, получени по време на евентуално допълнително време, но не и по време на наказателни удари.

19. Залозите на "Следваща асистенция" за конкретен гол ще бъдат уредени като невалидни, ако управляващата асоциация обяви конкретния гол „неасистиран“, автогол и/или за липса на такъв. Резултатите за тази оферта ще включват всички голове, отбелязани при евентуално допълнително време, но не и по време на наказателни удари.

20. Залозите, отнасящи се до наказателни удари и / или резултата от наказателните удари, ще бъдат уредени в зависимост от резултата, който е настъпил на полето на игра, съгласно правилата уреждащи този конкретен сценарий, а в случаите на дузпи ще останат валидни независимо от формата използван от управляващите асоциация по време на дузпите.
Дузпи, които бъдат преизпълнение ще бъдат зачетени с резултата от повторената дузпа.
Като генерално правило при осчетоводяването на наказателни удари (в изключение на случаите, когато е отбелязан ГОЛ и съответно резултиране) се приема правилото на първия личност/обект/местоположение (ако е приложимо), който/която топката е докоснала след изпълнението на наказателния удар. Това правило се прилага без значение от последващите възможни отклонение и/или рикошети в друг играч/предмет и тн. Следните примери показват нагледно приложимостта на това правило:
"ГОЛ" ще бъде печелившата селекция на събитието при следните примери:
· Наказателния удар е реализирана в ГОЛ, без топката да се е отклонила от траекторията си (без да има отклонения);
· Вратаря докосва топката, но ГОЛ бива реализиран въпреки намесата;
· Топката се удря/докосва гредата след което бива реализиран гол, непосредствено след съприкосновението.
"СПАСЯВАНЕ" ще бъде печелившата селекция на събитието при следните примери:
· Вратаря отклонява топката извън рамките на вратата (аут, тъч, последващо разиграване и тн);
· Вратаря отклонява топката директно в напречната или страничната греда, след което топката излиза извън рамките на вратата.
"ГРЕДА" ще бъде печелившата селекция на събитието при следните примери:
1) При изпълнение на наказателния удар, топката се отклони от гредата и бива спасена от вратаря.;
2) При изпълнение на наказателния удар, топката се отклони от гредата и директно бива изведена извън очертанията на вратата.;
"Всеки друг Пропуск" ще бъде печелившата селекция на събитието при условие, че топката директно е насочена извън очертанията на вратата непосредствено след изпълнение на дузпата (без каквито и да е било допълнителни отклонения по своята траектория).
Като изключение на сценариите посочени по-горе: Ако при изпълнение на дузпа топката първо удари гредата, после отскача във вратаря и се реализира ГОЛ, то това се зачита като реализиран ГОЛ по време на изпълнение на дузпата. При всички други наказателни удари подобно развитие на ситуацията ще се счита като „удар в гредата“ и ще бъде осчетоводен като печеливша такава селекция.

21. Всяко решение взето от ВИДЕО АСИСТЕНТ РЕФЕР (ВАР), което е в конфликт с първоначалното решени на съдията на терена (както и такива след които играта е разрешена, преди преглед на видео повторението) като по този начин променя резултат от дадено събитие по време на предлагането на залози, ще доведе до промяна на всички залози поставени в рамките на периода между действителното настъпване на първоначалния инцидент и окончателното решение на съдията за инцидента да се считат за невалидни залози (анулирани), освен ако коефициентите за конкретната оферта за залог не са повлияни от използването на (ВАР) или вече е била отчетена с промяна в коефициентите предлагани в момента на приемане на залога. Уреждането на всички останали несвързани оферти, включително тези, които се определят от всяко действие между момента на първоначалния инцидент и решението, следващо прегледа на (ВАР), които не са повлияни / променени от решението за (ВАР), ще бъдат валидни.
За определяне на изхода от събитието, резултат от проверката на (ВАР) трябва да се считат за случили се по време на първоначалното действие (фал, гол и тн), за който (ВАР) е използван, дори ако играта не е била незабавно прекъсната. Национална Лотария си запазва правото в съответствие да отмени или осчетоводи наново предходно уредени залози, когато определянето резултата от залога е променено в следствие на употреба на (ВАР) и тази промяна е настъпила в следствие грешно решение на съдията, което е взето преди края на срещата.
За да се избегнат съмнения, Национална Лотария ще счита че (ВАР) е използван, ако се разбира от жестовете на съдията (напр. Жестове, спиране на мача, за да се прегледа сам инцидента) и / или използването на (ВАР) е потвърден от доклада за мача, издаден от официалната организация. В случаите, когато не е ясно дали (ВАР) е бил използван поради липса на телевизионно покритие и / или противоречащи си отчети, Национална Лотария ще уреди залозите въз основа на официалната информацията, получена от доставчиците на статистическа информация и общоприетите онлайн източници.

22. За целите на уреждане на залози, пазари свързани с отбор да получи повече Картони и/или Общ брой картони, винаги ще зачита директен ЧЕРВЕН КАРТОН, като два броя (инстанции) показан картон на съответния играч.
Примерите долу са дадени с цел насока:
* Първият картон в срещата е директен червен картон. Отбора на играча получил картона,
ще бъде с определени печеливши селекции съответно за: получен картон 1 и получен картон 2.
* Първият картон е срещата е жълт, последван от директен червен картон за същия играч. Отбора на играча получил картона, ще бъде с определени печеливши селекции съответно за: получен картон 1 и получен картон 2 и получен картон 3.
* Първият картон е срещата е жълт, последван от втори жълт картон за същия играч водещ до червен картон за същия играч. Отбора на играча получил картона, ще бъде с определени печеливши селекции съответно за: получен картон 1 и получен картон 2 и получен картон 3.

23. Пазари рефериращи към оферти на залози за следващ картон/ получаване на картон за избран играч, следва да бъдат осчетоводявани според реда на записването на нарушението.
Цвета на картона е без значение за определянето на тези пазари, това което ще се зачита е реда на записване на играча в „книгата“ на съдията. За целите на определяне на резултата е напълно нормално един играч да бъде записан два пъти като „следващ играч да получи картон“, нужно е той да е получил картон в две отделни прекъсвания на играта. Ако двама или повече играчи получат картон по време на едно и същи спиране на играта, то тогава залозите се анулират (не се зачитат и средствата се възстановяват), без значение от хронологическия ред в самото прекъсване.

24. Във връзка със „Свободните наказателни удари“, такива ще се взимат под предвид когато са изпълнение в следствие на засада или друго нарушение на правилата с изключение само на тези, които са довели до последваща отсъдена дузпа.

25. Залози, отнасящи се до това конкретен играч да изиграе цял мач, изискват въпросният играч да започне срещата като титуляр, за да бъдат валидни залозите. За целите на уреждането на залога, залозите ще се уреждат с ДА само ако посоченият играч не е заменен или изгонен по време на редовното време. Евентуално допълнително време не се взима под внимание.

26. За избрани събития и без да засяга т.5.4 от Правила на спортни залози, 7777.bg ще позволи на клиентите да поставят залози, комбиниращи резултати и събития от едно и също събитие (наричани още комбинации от събития), или чрез предварително установени комбинации, присъстващи в Спортната секция или чрез функционалността „Създай Залог“. Освен ако не е посочено нещо друго във връзка с офертата за залог или в специфичните за спорта правила, уреждането на залозите ще се основава на правилата на конкретния спорт, за който се отнася залогът. Всички изброени събитя трябва да бъдат напълно изпълнени, за да се счита, че залогът е печеливш, а всички равенства ще се считат за ГУБЕЩИ, освен ако не е посочено друго в офертата (Например: Залог за отбор Х да спечели и да има повече от 8 корнера ще бъде считан за губещ, ако избрания отбор спечели и има точно 8 корнера). Ако част от комбинацията от вътрешни събития се урежда като “Анулирана“ в съответствие със специфичните за спорта правила (Например: Комбинацията за вътрешно събитие включва залог на играч Х да отбележи, но посоченият играч не е стартирал в мача, а специфичните за спорта правила изискват това), свързаните с тях селекции, произхождащи от същото събитие, също ще бъдат уредени с коефициент 1.00. В случай на прекратени събития, всички предстоящи залози ще се считат за невалидни, с изключение на онези, чийто изход вече е решен и не би могъл да бъде променен, независимо от бъдещи събития.